Mărirea sânilor – Augmentarea mamară

Chirurgie Estetică

Sânii au reprezentat dintotdeauna un simbol al feminității și frumuseții. De aceea, multe femei au ales să își modifice forma și mărimea lor, apelând la chirurgia estetică, implicit la operația de mărire a sânilor.

Ce este augmentarea mamară?

Mărirea sânilor (augmentarea mamară) reprezintă una dintre cele mai frecvente operații din sfera chirurgiei plastice. Femeile recurg la această metodă de mărire a sânilor din diferite motive: fie sânii lor au cunoscut o dezvoltare deficitară, fie datorită modificărilor de mărime după sarcină sau alăptare.

Cui îi este adresată operația de augmentare mamară?

Mărirea sânilor cu ajutorul implantelor mamare este o intervenție care se adresează tuturor femeilor care își doresc acest lucru: cele care au sâni mai mici decât și-ar dori sau cele care doresc o modificare a formei acestora. Sânii căzuți în urma alăptării sau a variațiilor de greutate pot beneficia de această intervenție. Asimetriile congenitale sau traumatismele apărute la nivelul sânului pot fi de asemenea indicații pentru augmentarea mamară prin proteze siliconice.

Cât de importanta este consultația în operația de mărire a sânilor?

În timpul consultației veți discuta împreună cu medicul dvs. despre dorințele pe care le aveți în ceea ce privește forma și mărimea viitorilor sâni. Această discuție îl va ajuta pe chirurg să înțeleagă ce așteptări aveți de la intervenția chirurgicală de augmentare mamară și să vă explice în ce măsură dorințele dumneavoastră pot fi realizabile și se pot încadra sau nu cu armonia întregului trup.

La consultație trebuie să veniți pregătită cu informațiile pe care le aveți despre istoricul dvs. medical: informații despre starea generală de sănătate, prezența anumitor alergii medicamentoase sau nonmedicamentoase, tratamente medicale sau chirurgicale pe care le-ați urmat, intervenții chirurgicale anterioare, inclusiv biopsii sau medicații curente. Veți fi întrebată despre istoricul familial de cancer de sân și despre ultimele investigații făcute la nivelul sânilor (ecografie sau mamografie).

Dacă plănuiți să slăbiți în următoarea perioadă de timp după operație, este bine să spuneți medicului acest lucru, deoarece, pentru un rezultat bun și durabil, intervenția chirurgicală ar trebui temporizată până în momentul în care veți dobândi o greutate care va rămâne în general stabilă.

Dacă vă gândiți să rămâneți însărcinată în viitor, trebuie să menționați acest lucru, deoarece este un lucru important în alegerea lor. De asemenea, în acest caz, protezele trebuie introduse sub mușchiul pectoral.

Întrebări frecvente ale celor interesate de operația de mărire a sânilor

„Mai pot alăpta după operația de implant siliconic?”

Prin introducerea implantului în spatele mușchiului pectoral, deci în spatele glandei mamare, nu este împiedicată în niciun fel alăptarea, deoarece anatomic și funcțional, glanda mamară rămâne intactă. Prezența protezei siliconice în spatele glandei mamare, sub pectoral, nu influențează nici calitatea laptelui.

„Implantul mamar poate declanșa cancerul de sân?”

Acest aspect a fost studiat pe deplin, demonstrându-se faptul că incidența cancerului de sân este aceeași, atât la pacientele fără proteze siliconice, cât și la cele care au făcut operația de augmentare mamară.

„Ce fel de proteză îmi trebuie? Cum o aleg?”

La consultație veți discuta cu medicul dvs. și despre așteptările pe care le puteți avea, despre proporțiile armonioase care trebuie să vă conducă în dorința de a avea sâni mai mari. În funcție de dorințele dumneavoastră, de anatomia toracelui și dimensiunile sânilor existenți, se proiectează dimensiunile implantului mamar care vi se potrivește. Nu alegeți protezele în funcție de preț! Nu fiți influențate de faptul că prețul unei intervenții este mic! Acesta poate însemna, în realitate, o proteză ieftină, de calitate inferioară, care se poate deteriora mai repede. Nici părerile potrivit cărora protezele cele mai scumpe sunt cele mai bune nu sunt în totalitate adevărate!

„Ce trebuie să fac înainte de intervenția chirurgicală de mărire a sânilor?”

În afară de examinările obligatorii (ecografie mamară, mamografie, analize sangvine, radiografie pulmonară, EKG) este important să întrerupeți anumite tratamente: antiinflamatorii, anticoncepționale, suplimente bazate pe vitamina E sau coenzima Q.

„Sunt garantate pe viață implantele mamare?”

Majoritatea producătorilor de proteze mamare garantează „pe viață” aceste tipuri de implanturi. Recomandarea este de a schimba implantele după 10-15 ani, în cazul în care forma sânului și calitatea pielii se vor modifica în decursul înaintării în vârstă, ajungându-se la un moment dat ca forma obținută după intervenția de augmentare mamară să nu mai rămână aceeași. Doar aceasta este rațiunea de a schimba proteza după o anumită perioadă de timp.

În schimb, dacă în decursul timpului apar anumite complicații (ruptura protezei datorită unor traumatisme, contractura capsulară apărută tardiv sau anumite afecțiuni ale glandei mamare cum ar fi de exemplu infecțiile), atunci se impune schimbarea implantului siliconic.

Ce presupune intervenția chirurgicală de mărire a sânilor?

Proteza de silicon trebuie introdusă într-un „buzunar” care se poate contitui fie în spatele mușchiului pectoral, fie sub glanda mamară. Aceste două poziționări posibile ale protezei, cât și condițiile anatomice ale pacientei și dorințele acesteia impun practicarea inciziei de introducere a implantului la un anumit nivel. Astfel, cele mai des utilizate incizii în timpul operației de mărire a sânilor sunt: la nivelul șanțului submamar, la nivelul areolei sau la nivelul axilei.

Intervenția chirurgicală de augmentare mamară se va face cu anestezie generală, va dura în jur de 2 ore și va necesita internare de o zi.

Ce complicații pot apărea în timpul intervenției de mărire a sânilor?

Complicațiile imediate postoperatorii sunt comune oricărei intervenții chirurgicale: sângerări, apariția hematoamelor, a infecțiilor, dehiscența plăgii etc. Implantul mamar poate însă determina apariția unor complicații specifice intervenției.

Contractura capsulară este una dintre ele și constă într-o reacție cicatriceală pe care organismul o dezvoltă în prezența protezei, în jurul ei. Orice implant mamar va dezvolta o capsulă în jurul ei, care are rolul de a izola materialul protezei de țesuturile din jur. Această reacție este una normală, fără a produce simptome. Uneori, însă, reacția cicatriceală de formare a capsului poate decurge anormal, defectuos, generând o capsulă fibroasă mai groasă, care antrenează și țesuturile din jur și provoacă reacții ale acestora și modificări în forma și conturul sânului. Incidența acestei complicații este de sub 5% și se poate rezolva printr-o intervenție chirurgicală. Alte complicații pot fi: ruptura implantelor sau deplasarea lor datorită unor eforturi fizice mari, care apar în special în cazul protezelor introduse subglandular.

Ce efecte voi simți imediat după intervenția de augmentare mamară?

Imediat postoperator se va simți o senzație de disconfort toracic sub formă de constricție toracică și febră musculară. Acestea vor fi calmate prin administrare de antialgice. Intensitatea acestora diferă de la o persoană la alta, în funcție de pragul de sensibilitate. Într-o zi-două, aceste simptome scad în intensitate, iar în decursul primei săptămâni pot fi reluate activitățile cotidiene.

Postoperator se introduc tuburi de dren, care vor fi menținute atâta timp cât ele sunt necesare, în general între 3-5 zile.

Timp de o lună după mărirea sânilor trebuie purtată fie o bandă elastică aplicată la polul superior al sânului (în cele mai multe cazuri), fie o bustieră. În tot acest timp, vor fi interzise anumite mișcări ale brațelor și sporturi cum ar fi: înot, tenis, exerciții la sală. De asemenea ridicarea de greutăți este interzisă. Este recomandat ca pacienta să doarmă pe spate.

Firele de sutură nu se vor extrage, ele fiind resorbabile. Cicatricea este la început roșie, urmând a se resorbi și modifica la culoare în decursul următoarelor luni.

Care sunt efectele augmentării mamare?

Augmentarea sânilor are ca efect creșterea volumului acestora și o modificare a formei lor. Ca cele mai multe femei care au făcut mărirea de sâni, veți simți o mai mare încredere în propria persoană.

Rezultatele obținute după implantul mamar se mențin o durată lungă de timp. Există însă factori care pot modifica în decursul anilor rezultatul obținut: gravitația și efectul de îmbătrânire vor altera volumul și forma acestora, efect care, de altfel, este aplicabil și în cazul sânilor neoperați. Dacă, după o perioadă de timp, măsurată în ani de zile, nu veți mai fi satisfăcută de aspectul sânilor, puteți să apelați la un lifting mamar sau la schimbarea implantelor, restabilind astfel forma dorită.

prețuri

Mărirea sânilor cu implant mamar (anestezie generală)
5500€

pacienți fericiți

Portret cu Mirela Vaida (Actriță, Realizator Antena 1)

Mirela Vaida (Actriță, Realizator Antena 1)

Dr. Dana Miricioiu este o femeie estetician frumoasă, profesionistă, caldă și foarte corectă în relația cu pacienții. Mi-a inspirat multă încredere ca om, în primul rând! Aș apela oricând la serviciile ei pentru că știe exact ce trebuie să facă pentru a-mi reda frumusețea naturală, firească, expresivă, atunci când timpul lasă câteva riduri sau câteva kilograme în plus!